<

7 tips för att bli en bättre Wordfeud-spelare

1. Lär dig en massa ord!
Detta gör man visserligen per automatik när man spelar Wordfeud, men ändå. Speciellt tvåbokstavsord är användbara. Exempel: AH, AG, AR, CD, PI, FE, FY, FÄ, och så vidare...

2. Ta alltid (ALLTID) åtminstone EN bonusruta!
Som du kanske redan har listat ut får man mer poäng av bonusrutor. Hur mycket, kanske du undrar?

DL = Double Letter
TL = Triple Letter
DW = Double Word
TW = Triple Word

Med andra ord: försök lägga dina högpoängsbokstaver på DL eller TL. När du lägger ett ord över DW eller TW, försök använda så många och så värdefulla bokstäver som möjligt i hela ordet.

Men det KAN finnas undantag då du inte behöver ta en bonusruta, som t.ex. när du...

3. "Blockar upp"
Det vill säga när man lägger ett ord parallellt med ett annat och på så sätt bildar flera nya ord. Du får poäng inte bara för de bokstäver du hade på handen, utan även för alla bokstäver du bildar nya ord med på spelplanen.Här är ett exempel på hur bokstäverna har bildat ett block. I början låg det bara "RATATS" och "RYSER". Den som sedan lade "FYRA" (minns inte vem det var...) fick även poäng för "AR" och "TA".

En annan fördel med att blocka upp är att man minskar utrymmet för motståndaren. Om man t.ex. vill bilda ett ord med F:et i FYRA, så måste det också passa in med RATATS/P*SATE/F*DEM.

4. Var en parasit!
Måååååånga ord i Wordfeud går att förlänga med ett "S" för att bilda ordets genitivform.Här har jag förlängt "EKEN" med ett S, som dessutom ligger på en DW. Det fina är att jag då inte bara får dubbla poängen för "SNÖR", utan också för "EKENS". Nackdelen är att jag gör det lätt för min motståndare att plocka en TW-ruta. Fast å andra sidan tror jag det är värt det. R:et ligger rätt så långt ifrån, vilket gör det svårt att bilda ett bra ord, såvida han inte har de perfekta bokstäverna.

5. Utnyttja de värdefulla bokstäverna maximalt!
J, Y, X, C, Å, Ä, Ö är alla bokstäver som bör läggas på bonusrutor. Antingen TL eller TW, där de gör sig bäst. Helst så att de angränsar flera olika ord, precis som i bilden ovan. Nedanför är ännu ett exempel:J ligger på en TL-ruta, vilket ger 3 * 7 + 2 = 23 poäng för JO och 3 * 7 + 2 + 1 = 24 poäng för JOS.

Om den istället hade legat på en TW-ruta hade man fått trippla poängen för hela orden, d.v.s. 9 * 3 + 10 * 3 = 57.

6. Om du inte har möjlighet att lägga de värdefulla bokstäverna på en bonusruta är det troligen bäst att inte lägga dem alls
Visst, ett X ser tjusigt ut, och visst, det ger dig 8 poäng. Men risken är att din motståndare utnyttjar den på ett bättre sätt, t.ex. genom att hijacka den och bilda ett ord över en DW-ruta.

7. Och till sist, tänk dig för innan du lägger!
Är du säker på att det du tänker göra är det bästa möjliga draget? Det finns ingen tidsbegränsning i Wordfeud (typ), du har all tid i världen på dig att trixa med olika kombinationer. Frågor du måste ställa dig själv innan du lägger:
  • Finns det någon möjlighet att "blocka upp"?
  • Vilka bonusrutor kan jag nå?
  • Lämnar jag en öppning åt min motståndare om jag lägger här? Om ja - är det värt risken?´

Avslutande diskussion
När man väl har lärt sig alla de här grundprinciperna... Så är spelet inte särskilt kul längre. Man har liksom nått skillstaket - det går inte att bli mycket bättre på det. Det är inte direkt någon raketforskning att sitta och pröva alla möjliga bokstavskombinationer tills det funkar. Om WordFeud hade velat göra spelet mer skicklighetskrävande hade man fått sätta ett tak på hur många gånger man kan "pröva" ett ord som egentligen inte är ett ord. Som det är nu kan man med 0 ordkunskap sitta och pröva ord i all evighet. Då är det inte längre skickligheten som avgör vem som vinner, utan snarare hur tur man har med bokstäverna. Fruktansvärt, är vad det är.

Kommentarer
Postat av: ALice

Tror det är 72 timmars betänketid man har, sedan avslutar de spelet :D

2011-09-21 @ 17:03:07
URL: http://msfierce.devote.se
Postat av: Catte

Klockren guide!

2011-09-24 @ 17:27:03
URL: http://catrinre.blogg.se/
Postat av: Daniel

På gamla goda Betapet så hade man tre försök att lägga ett godkänt ord, sen gick turen över... Tycker egentligen att det borde införas i Wordfeud också:-)

2011-10-07 @ 20:48:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0