<

Slöjkaoset

Jag slösurfade på Youtube. Råkade komma in på den här videon:
 
 
Jag blev lite nyfiken. Allting pekar mot att den här kvinnan bryr sig en del om sitt utseende. Men var det inte det som var hela poängen med slöjan, att dölja sina "attraktiva" kroppsdelar? Eller är det bara något jag har fått för mig?
 
Jag googlade för att få svar. Hamnade på http://islam.se/kvinnosyn.
 
Anledningen till att kvinnor ska ha slöja, enligt islam.se, finns att finna i Koranen:
"Profet! Säg till dina hustrur och dina döttrar – och till [alla] troende kvinnor – att de [utanför hemmet] noga sveper om sig sina ytterplagg; på så sätt blir de lättare igenkända [som anständiga kvinnor] och undgår att bli ofredade. Gud är ständigt förlåtande, barmhärtig."
Och visst kan jag hålla med om det här. Varje gång jag går förbi en tjej utan slöja börjar det klia i ofredarfingrarna. Det är svårt att kontrollera sig själv liksom. Svårt att göra det där aktiva valet att "nä, den här gången ska jag inte ofreda henne!".
 
Islam.se fortsätter att citera ett stycke som uppmanar männen att "sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet", medan kvinnorna ska göra det samma, samtidigt som de inte heller får "visa sina behag mer än vad som är anständigtvis kan vara möjligt".
 
Så varför är det så här? "De ytterligare kraven för kvinnan, i att dölja hennes naturliga skönhet, beror på att hon har ett större behov av integritet." skriver Islam.se. Varför de har det framgår inte.
 
Men för att besvara min egen fråga: jo, hon får sminka sig. Hon får vara hur attraktiv som helst, så länge hon inte visar för mycket av sina behag, som i detta fallet verkar betyda hår, bröst, armar, ben, rumpa, rygg, fötter, hals, öron samt armbågar.
 
Kvinnoförtryck? Just det här med slöjan? Jag vet inte. Vi "kristna" har ju också klädesnormer. När vi går ut på stan har vi alltid på oss någonting på överkroppen, killar får inte bära klänning, på bröllop ska alla män ha kostym och så vidare... Och det är ju ingen som skriker om mansförtryck för att vi inte får bära klänningar. Det bara är så.
 
Det är väl just det att man skuldbelägger kvinnan som stör mig. Det är hennes ansvar att inte röra upp sexuella spänningar med sina "behag". Men så är det ju överallt annars också. Att våra domstolar dömer våldtäktsfall med kvinnans klädsel i beaktande är ett sådant exempel.
 
Dumt är det, hur som helst.

Kommentarer
Postat av: bengovic

rasist

Svar: Förlåt, jag ska genast tona ner mina rasistiska tongångar.
Simon

2012-08-29 @ 11:43:12
Postat av: Elin

Det som gör det till förtryck är väl de konsekvenser som väntar den som bryter mot påbudet? Konsekvenser som är sanktionerade av stat och de med tolkningsföreträde av religionen. Du kan bära klänning utan att någon piskar dig eller stenar dig till döds. Eventuellt skulle jag busvissla lite efter dig.

Svar: Ja, det är ju ett problem för både män och kvinnor. Att konvertera ifrån Islam till något annat "går inte", dvs är straffbart med döden. Men det blir extra tydligt för kvinno om de skulle ta av sig slöjan...
Simon

2012-08-29 @ 21:27:56
URL: http://superficialragdoll.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0