<

Syster, bror och syskon. Han, hon och hen.

Man brukar säga att religion och poltik är samtalsämnen som bör undvikas om man inte vill hamna i bråk. Nu har ett nytt ämne slagit sig in på bråkmarknaden, nämligen det könsneutrala pronomonet "hen".
 
Folk har VÄLDIGT starka åsikter när det gäller det här. Att Aftonbladet har valt att stänga av kommentarsfältet i sin senaste "nyhet" om hen säger en del. Det var inte alls särskilt länge sedan som en Twitter-vän (vi hade kommit jättebra överens tidigare) hotade med att avfölja mig, ENBART för att jag använde ordet hen i en tweet. "Är du på riktigt?" undrade han.
 
Hen-motståndarna verkar se ordet som ett verkligt hot mot.... ja.... kön. Jag har svårt att förstå det. För det första: varför är det så himla viktigt att vi är uppdelade i kön i språket? Hur drabbar det någon negativt om vi gör alla pronomen könsneutrala?
 
Å andra sidan tycker jag inte det är en jättestor sak om vi behåller det som det är heller, att vi fortsätter säga han respektive hon. Men då tycker jag också att det ska finnas ett könsneutralt alternativ som kan användas när vi inte vet könet på den person vi åsyftar. Om du inte vet könet på någons syskon så säger du ju syskon, och inte "bror eller syster", eller hur? Så varför inte säga hen istället för det längre och jobbigare "han eller hon"?
 
"Men så här kan vi ju inte ha det! Vad är nästa steg, liksom, snart kommer ju alla gå och bli transsexuella och helt plötsligt vet man inte vem man kan skaffa barn med längre! Hela mänskligheten kommer att dö ut!"
 
Nej, SD- och KD-anhängare. Nu har ni fel. Det är ett litet extra pronomen som gör språket smidigare. Chilla.

Kommentarer
Postat av: Lisafisa

Spot on! Jag börjar gilla din blogg lite ohälsosamt mycket känner jag!

Svar: Awwww, så säger du till alla! *RODNAR. I CAPS LOCK.*
Simon

2012-09-25 @ 00:21:54
Postat av: m

Jag tycker inte om hen. Hen är informellt och man borde istället använda hon de gånger ett könsneutralt pronom behövs. Alla vet ju att människan är en hona liksom

2012-09-26 @ 09:49:28
Postat av: Liv

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15499721.ab

2012-09-27 @ 02:59:45
Postat av: Elin

Jag tycke vi ska förbjuda alla existerande språk med könsneutrala pronomen. Hur ska det gå med världen om det finns ett ord som inkluderar alla bara sådär? Språk är makt och makten ska vi använda för att förtrycka, osynliggöra och hålla folk i herrens tukt och förmaning. Då får vi en fin värld att leva i!

2012-09-28 @ 06:28:35
URL: http://superficialragdoll.wordpress.com
Postat av: Elin

Folk måste också sluta säga partner eller sambo! Hur ska jag kunna veta vilket kön du föredrar om du uttrycker dig så vagt? Åh herreguuuud hjälp! Jag kan inte kategorisera dig! Fire and brimstone! Jorden går under!

2012-09-28 @ 06:31:15
URL: http://superficialragdoll.wordpress.com
Postat av: Helle J-son

=)
Önskar alla dessa motståndare kunde lära sig vad ordet är till för. Och alla som anser att man försöker avköna med hen, betyder det att ALLA i finland är könsförvirrade eftersom dem inte har han och hon utan bara hen?

2012-09-28 @ 19:29:24
Postat av: Anonym

Word!

2012-09-29 @ 20:39:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0