<

"Men journalister ljuger ju bara..."

Journalister är yrkeskåren med lägst förtroende hos svenska folket, enligt senaste SOM-undersökningen. Så sent som igår fick jag höra "ja, jag funderade ju också på att plugga till journalist... men jag ändrade mig. Journalister ljuger ju bara."
 
Jag frågade om han kunde ge mig något exempel. "Ja... Det händer ju hela tiden." sa han. När jag insisterade på att han skulle ge mig ett exempel sa han "ja, nu senast var det ju den här X (jag tror att X var misshandel, men jag är inte helt hundra) av en kvinna. Media skrev att gärningsmännen pratade danska, men sen kom sanningen fram – de pratade arabiska."
 
Okej. För det första känns det ju som att det säger en del om personen om man tycker att den informationen är relevant. Om det hade handlat om hatbrott, heder eller något liknande som hade kunnat få en förklaring i gärningsmännens kulturella eller religiösa bakgrund så absolut, men för det mesta är det helt irrelevant.
 
I de pressetiska reglerna, som PO har tagit fram, står:
”Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande."
Om man trots allt tycker att etniciteten har betydelse i ett misshandelsfall, ja då balanserar man väl på den tunna rasistlinan.
 
Men självklart är detta inte en ursäkt för att ljuga i nyhetsrapporteringen. Nu har jag inte lyckats hitta nyheten som min samtalspartner talade om, trots intensiv googling, men om det är sant det han säger är ju även det ett brott mot de pressetiska reglerna. I alla fall om de här uppgifterna om att de pratade danska är hittepå. Sannolikheten för att det handlar om ett missförstånd eller felaktiga uppgifter är i min värld mycket högre än att det skulle vara medvetet ljug. Vi befinner ju oss liksom i en bransch där lögner ofta blir avslöjade...
 
"Ja, det är ju inte riktat mot dig. Det lär ju ha kommit uppifrån, att de skulle skriva om det här." fortsatte min samtalspartner.
 
Jag har aldrig varit med om, inte heller har jag hört talats om någon som blivit tillsagd av chefen att ljuga eller förvränga. Visst vill de ha en vinkel på jobbet, men det vill man ju alltid ha. Annars är det ingen nyhet. Och visst måste man ibland förenkla, annars når man inte fram till tittaren/lyssnaren/läsaren. Men ljuga, nä.
 
Jag kan inte svara för alla journalister. Men herregud, är det inte lite väl mycket foliehatt över det här med att journalister ljuger systematiskt, på uppdrag från ledningen?

Kommentarer
Postat av: Rose

Jag bara undrar om det är nån som vet en riktig bra erbjudande på skor ?

2012-11-24 @ 12:15:42
Postat av: Elin

Man kan ju välja att läsa annat än kvällstidningar om man vill... Då kanske upplevelsen av att journalistkåren är ett gäng onyanserade tomtar kommer lite i gungning. Men då får man ju avstå nakenchocker och trötthet som kan vara mördarbakterie.

2012-11-24 @ 22:46:45
URL: http://superficialragdoll.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0