<

Simon granskar – streckrubrikerna

Under min uppväxt var streck någonting dåligt. Om man fick ett streck på sitt prov betydde det att man hade svarat fel, eller ingenting alls. Idag är det någonting helt annat – nämligen världens bästa verktyg för att förvandla en annars tråkig rubrik till ett monument, en fantasi, ett helt hav av känslor. Eller?
 
Låt oss analysera hur strecket används idag! Jag har plockat fram några exempel från Aftonbladet under dagen. En sökning på "–" (som du för övrigt kan skriva genom att hålla inne alt och skriva 0150 med numpaden på tangentbordet) gav 58 träffar.
 


Här har vi en klassiker. Ett faktum etableras, i det här fallet att någon har tvingat sin dotter att göra en porrfilm vilket ju låter rätt så jätteolagligt, för att sedan omkullkasta hela läsarens världsbild med ett streck och någonting som trotsar all logik, all sans, all reson, i det här fallet att personen i fråga frias. SMACK, sa det, och webbredigeraren kan gå hem för dagen.Ja, här vet jag inte riktigt. Vad är poängen med detta streck? Det GÅR ju faktiskt att klara sig utan det. Här är hjälparbetarens bilder inifrån världens mest slutna land. Det har väl kanske med betoning att göra. Aftonbladet vill kanske skryta om att de lyckats få tag på de här bilderna från VÄRLDENS MEST SLUTNA LAND. Det här är VIKTIGT!
 


En sällsynt förening av skiljetecken här. Rättegången kan göras om [STRECKAVBROTT – NU KOMMER NÅGOT MER HÄR SNART] Marinas föräldrar [KOLON: SÄGER SÅ HÄR] Vi har väntat så länge. De löste det snyggt, Aftonbladet. Däremot känns väl kopplingen mellan underrubrik och rubrik lite sådär. Citatet i rubriken syftar på ett mord för tre år sedan, medan underrubriken är själva nyheten.
Alltså.
  1. Vem blir INTE full efter att ha fått nobben av kärleken? Är inte det typ Newtons femte lag? Att kärlekssorg leder till konsumtion av perversa mängder alkohol? Eller var det det elfte budordet?
  2. Ännu ett fantastiskt användningsområde för strecket – att skapa roliga smeknamn. Kolla på det bara. Bingo-Marie. Så himla roligt.
  3. Intressant att ha ett streck innan ett "och", som ju är ett sorts bindeord. Kanske för att dela upp meningen, liksom. Det blir ju så himla långt och tråkigt att läsa 14 ord på raken. Bättre att först läsa upp sju, vila en stund och sen läsa resten.
 
 
Och så min favorit. En man som blir galen – och får en oväntad reaktion. EN OVÄNTAD REAKTION! Herregud, är det sant? Den galna mannen gör någonting oväntat! Det här klippet måste man ju bara se. Det var alldeles för länge sen jag såg galningar göra oväntade saker nu.
 
Man kan ju inte låta bli att undra vad soldaten gör som är så oväntat... Mer oväntat än att bli galen, alltså...
 
Jaha, så vad kan vi dra för slutsats av det här? Jag vet inte. Det här var en tramsig text och du har slösat bort flera minuter på att läsa den.
 
Läste bloggtext på internet – blev ägd

Kommentarer
Postat av: Håkan

Läst den här sidan – nån gång?
http://supersupersupersuper.com/

2013-04-10 @ 01:19:36
URL: http://honkiie.se
Postat av: Vanilla

Hahaha fler sådana sidor behövs!

2013-04-10 @ 10:25:10
URL: http://absolutvanilla.blogg.se
Postat av: Emma Hå | shoes and beyond

Vilket fantastiskt sammanträffande att jag bara scrollade igenom texten och läste sista tre raderna :D Känner mig fortfarande nöjd med livet.

//Emma Hå

2013-04-10 @ 16:14:34
URL: http://emmahas.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0